- نظری ارسال نشده است
در مقاله پیشین به تفاوت های آب معدنی و آب آشامیدنی اشاره شد در این مقاله به ادامه ی این مطلب می پردازیم .
مواد شیمیایی شامل سموم و باقیمانده آفت کش ها ، فلزات سنگین ، فلوئور ، نیترات نیتریت ، سختی کل ، کلسیم ، منیزیوم ، منگنز ، آهن ، روی ، مس ، سولفات ، کلر و آمونیاک باید در آب آشامیدنی ، بسته بندی و لوله کشی شهری در حدی باشد که با مصرف 5/2 لیتر آب روزانه در یک فرد 70 کیلویی ، سلامت او به خطر نیفتد . تاثیر نیترات موجود در آب آشامیدنی بر سلامت اولین بار در یک مقاله علمی پس از مشاهده سیانوز در اطفال گزارش شود .
علت این مشکل استفاده از آب حاوی نیترات در تهیه غذای اطفال بود . طبق بعضی از گزارشات ، نیترات موجود در آب آشامیدنی عامل سقط جنین خودبخودی و نقایص جنین است . نیترات در خاک های حاوی باکتری های تثبیت کننده نیتروژن ، گیاهان در حال پوسیدن و کود حیوانی وجود دارد . کودهای نیتروژنه ، صنایع و اتومبیل های تولید کننده نیتروژن از دیگر منابع نیترات می باشند . نیترات به خاک نفوذ کرده و برای ده ها سال در آب های سطحی باقی می ماند . چاه های تامین کننده آب ، با عمق کمتر از 30 متر ، منبع مهم آلودگی آب به نیترات می باشند نیترات محصول نهایی تثبیت هوازی ترکیبات نیتروژن دار و به عنوان پایدار ترین ترکیب اکسیژن دار آن ها محسوب می شود . که به مقدار زیاد در آب محلول است . از نظر شیمیایی این ترکیب واکنش پذیر نبوده و تنها میکروب ها قادر به احیای آن به نیتریت هستند . تخلیه حجم انبوهی از فاضلاب های کشاورزی و یا جاری شدن شیرابه های زباله مهمترین منبع ورود نیترات به آب های سطحی محسوب شده و غلظت نیترات را در آبهای سطحی تا چندین برابر مقدار آن در آب های زیر زمینی افزایش می دهند . به گفته پزشکان نیترات برای انسان سمی نیست و به آسانی در بدن جذب و از آن دفع می شود اما عوارض سوء نیترات در انسان تنها در نتیجه احیای آن به وسیله باکتری های دستگاه گوارش و تبدیل آن به نیتریت روی می دهد . نیتریت می تواند هموگلوبین خون را اکسیده کرده و به مت هموگلوبین تبدیل کند که این ماده عمل اکسیژن رسانی به بدن را مختل می کند هچنین نیتریت با بعضی آمین ها و آمیدهای بدن آمیخته شده و باعث پیدایش نیتروزامین که ماده ای سرطان زا است ، می شود . فلوئور نیز از عناصر مهم موجود در آب می باشد . اهمیت بهداشت دهان و دندان بر کسی پوشیده نیست و تدابیر زیادی جهت جلوگیری از پوسیدگی دندان ها و حفظ سلامت آن ها انجام می شود . . آب های حاوی فلوراید در این میان سهم بسزایی دارند . با این حال وجود مقادیر زیاد فلوراید در آب سبب ایجاد لکه هایی در دندان ، سختی استخوان ، کلسیتی شدن لیگامنتها و بیماری فلوروزیس می شود . جذب روزانه کلسیم کافی ، از راه خوردن و آشامیدن ، نقش مهمی در حفظ سلامت استخوان ها دارد و کمبود کلسیم عامل مهمی در ابتلا به استئوپروز است . آب های معدنی و آشامیدنی حاوی مقادیر متفاوتی کلسیم می باشند که می تواند در سلامت انسان همچنین اثرگذاری داروهای گروه Bisphosphonateو بیماران کلیوی موثر باشد . مصرف آب های بسته بندی در سال های اخیر به شدت افزایش یافته است . بنابراین توجه به کیفیت شیمیایی و قابلیت مصرف آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است .
نتیجه گیری :
وجود املاح معدنی خاص و عناصر کمیاب تنها در آب معدنی متصور است و بنابراین هنگام خرید به تفاوت آب معدنی و آب آشامیدنی توجه کنید . وجود فلزات سنگین و آلودگی های شیمیایی در انواع آب ها ممکن است وجود داشته باشد . گاهاً لوله کشی های فرسوده و زنگ زده داخل منازل منبعی برای افزودن بعضی از آلودگی ها به آب شرب می باشد . نوشیدن آب بسته بندی در سفره های شهری و بین شهری جهت رفع تشنگی و تامین آب و املاح بدن توصیه می شود و از نوشیدن نوشیدنی های رنگی فاقد شماره پروانه ساخت از وزارت بهداشت که حاوی رنگ های مصنوعی . وانواع آلودگی های میکروبی می باشد و بجای آب میوه به فروش می رسد اکیداً خود داری نمایید و قبل از خرید آب های بسته بندی ، کیفیت ظاهری آن را از بیرون بسته بندی بررسی نمایید تا از عدم وجود اجسام خارجی ، جلبک و کدورت رنگ آب در این بطری ها مطمئن شوید .
منبع : مجله دنیای سلامت ، جناب آقای دکتر پیمان غلام نژاد
نظر خود را اضافه کنید
برای ارسال نظر؛ ابتدا وارد شوید
به عنوان میهمان نظر بدهید